Publicații

A fost publicat ARWU 2020

Evaluările curg, programe și proiecte raportează succese, noi somități își confirmă titlurile, iar în topurile care cu adevărat contează Moldova lipsește.

De ceva timp bun am observat o schimbare de atitudine a castei universitare moldovenești, care a abandonat caracterul critic (constructiv) față de autorități și a adoptat unul de înțepenire. Au dispărut din spațiul public discursurile precum cel al acad. Bostan, care de la fiecare tribună zicea „Fraților, fără X, Y, Z universitățile vor muri!”, dar și reacțiile la incursiunile nejustificate a puterii în acest domeniu.

Nu s-a produs mare consolidare în rândul decidenților universitari când au fost lichidate pe sub masă 2 entități din rândul lor, nici când s-au pus pe masă niște reguli neclare de joc pentru următorul an de studii.

Din aule cu marmură, universitățile moldave se proslăvesc de talie internațională (cel puțin după numărul de acorduri semnate), dar tot actul educaţional este în centrul, nu cel de generare a cunoaşterii prin cercetare ştiinţifică. Între timp evaluările curg, programe și proiecte raportează succese, noi somități își confirmă titlurile, iar în topurile care cu adevărat contează Moldova lipsește.

Iată ce spune Daniel David, rectorul UBB Cluj, unica universitate română în ARWU 2020, despre aceasta:

„Ca om care se apropie de 40 de ani trăiți în trei sisteme educaționale din trei țări de pe două continente vă spun că aceasta este una dintre principalele trei teme cu care ar trebui să îi pisăm pe politicieni, fie ei de la guvernare sau din opoziție, zi de zi, oră de oră, minut de minut.

În schimb, noi ne pierdem vremea cu bârfe politice în timp ce cei care își permit își trimit copiii la studii în străinătate iar cei care nu își permit se mulțumesc cu resturile care li se aruncă de pe masa politicienilor. ”

Topul ARWU:

0 comentarii la „A fost publicat ARWU 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: