Publicații

Lecția deportărilor

Despre cel de-al doilea val de deportări staliniste (5-6 iulie 1949)

Cred că lecția deportărilor nu a fost pe deplin însușită, iar mărturiile celor care au supraviețuit adesea sunt auzite, dar nu ascultate.

Cum era posibil să pregătești lista celor 35 de mii de persoane care urmau a fi deportați? Din literatură aflăm că pe lângă politica represivă promovată de regim, dosarele personale ale familiilor ce urmau să fie deportate erau formate din diverse informații referitoare la capul familiei, activitatea și starea socio-economică a familiei din perioada anterioară regimului bolșevic, atât până la 1940, cât și în perioada 1941-1944…Denunțurile care se făceau la adresa familiilor aparțineau fie răuvoitorilor, fie unor oameni aflați în serviciul sovieticilor. De asemenea, regimul lăsa mână liberă pentru răzbunări personale. Din acest motiv, de foarte multe ori, se pornea procedura de deportare a întregii familii.

Ce s-a schimbat astăzi? Aceleași practici toxice sunt utilizate, ba mai mult, undeva legea încurajează un asemenea comportament. Spre exemplu art.263, alin. (8) din Codul de procedură penală spune că plângerile și denunțurile anonime nu pot servi temei pentru pornirea urmăririi penale, însă, în urma controlului efectuat în temeiul acestor plângeri sau denunțuri, organul de urmărire penală se poate autosesiza în vederea urmăririi penale.

Aceleași specimene sovietice substituie fapte cu opinii, care apoi îmbracă forma postărilor, emailurilor (bănuiesc că toți primesc câte unul în care cineva e vrăjitor, iar altcineva e trimisul Domnului), care apoi se transformă în urmăriri și dosare interminabile. Rămâne doar de organizat încă un val de ridicări.

0 comentarii la „Lecția deportărilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: