Media

(TRIBUNA.MD) Se propune crearea unui nou minister în Republica Moldova! Iată motivul, dar și ce domeniu vizează!

Expertul în domeniul managementului cercetării și inovării, Igor Serotila, susține că politicul a adoptat o nouă viziune pentru educație și știință și, astfel, propune crearea unui nou minister în Republica Moldova.

Expertul în domeniul managementului cercetării și inovării, Igor Serotila, susține că politicul a adoptat o nouă viziune pentru educație și știință și, astfel, propune crearea unui nou minister în Republica Moldova. 

După cum informează TRIBUNA, Igor Serotila susține că, noua viziune include “reconfigurarea rețelei de instituții de învățământ superior (amalgamarea voluntară prin fuzionare, absorbție, crearea de filiale) și prin încurajarea parteneriatelor dintre universități, precum și asigurarea sinergiei învățământului superior și cercetării științifice, a stimulării cercetării colaborative între universități și institute de cercetare prin finanțarea proiectelor comune, prin încurajarea amalgamării voluntare pentru reconfigurarea rețelei de organizații de drept public din domeniile cercetării și inovării”.

În acest context, Igor Serotila propune o altă abordare, una bazată pe așteptările comunității și claritate asupra finalității urmărite.

„Propun crearea unui Minister al Cercetării și Inovării. La această etapă este evident că portofoliu de competențe deținut de actualul Minister al educației, culturii și cercetării inclină la greu spre educație, acolo unde sunt luate majoritatea deciziilor. În ultimii 10 ani, situația în care balanța inclină spre educație se repetă constant. În asemenea conjunctură, resursele care intră în minister sunt utilizate preponderent spre învățământ, știința fiind neglijată de rând cu sportul, tineretul și cultura. Noul minister al cercetării și inovării ar putea prelua nu doar portofoliul cercetării și învățământului superior, dar și a inovațiilor de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și ar putea avea în subordine Agenția pentru Investiții, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, care, pe termen lung, ar putea fuziona într-o Agenție Națională de Dezvoltare”, a precizat el.

Drept exemplu, expertul propune preluarea modelului românesc în care coexistă Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării.

Notă: Pentru a vedea și alte propuneri accesați analiza integrală: https://serotila.blog/2019/10/05/spre-o-societate-bazata-pe-cunoastere-prin-amalgamare.

Cristina Pendea

Sursa: https://tribuna.md/2019/10/08/se-propune-crearea-unui-nou-minister-in-republica-moldova-iata-motivul-dar-si-ce-domeniu-vizeaza/  

0 comentarii la „(TRIBUNA.MD) Se propune crearea unui nou minister în Republica Moldova! Iată motivul, dar și ce domeniu vizează!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: