Publicații

Au fost anunțați laureații Premiului Nobel în Fiziologie și Medicină

Poate oare să fie la nesfârșit ignorat potențialul cercetării și inovării?

William G. Kaelin Jr (Harvard University), Sir Peter J. Ratcliffe (Oxford University) și Gregg L. Semenza (Johns Hopkins University) și-au adjudecat acest premiu pentru descoperirile lor despre cum celulele simt și se adaptează la disponibilitatea oxigenului.

Această descoperire oferă posibilitatea colonizării locurilor mai puțin accesibile ale pământului datorită altitudinii, dar și noi căi de tratare a bolilor, care restrâng alimentarea cu sânge, oxigen sau nutrienți cum sunt anemia, cancerul sau accidentul vascular cerebral.

Puțini cunosc că și cercetătorii moldoveni s-au preocupat de problema oxigenului. Un grup de tineri în frunte cu un academician, în cadrul unui proiect european, în Necastle University, Marea Britanie au studiat sinteza și caracterizarea fotocatalizatorilor noi pentru fotoliza apei și obținerea hidrogenului. Una din aplicațiile proiectului ar permite, eventual, reproducerea artificială a fotosintezei, ce rezultă în obținerea oxigenului și oferirea unei soluții globale la problema energetică.

Proiectul european s-a finalizat, iar cercetările, care erau la etapa incipientă, trebuiau prelungite la nivel național. Datorită faptului că statul nostru nu dorește să-și asume riscul pentru cercetare, pentru proiectele de excelență, avem un sistem universitar și științific respingător, îndeosebi pentru tineri.

Nici o persoană din acel grup nu se regăsește astăzi în sistemul public de cercetare sau se preocupă de acest subiect, iar, spre regret, academicianul care a condus proiectul s-a stins din viață. Putem doar să ne imaginăm ce rezultate am fi obținut, dacă am fi asigurat cu toate cele necesare activitatea acestor tineri în Moldova.

Poate oare să fie la nesfârșit ignorat potențialul cercetării și inovării? Or, vorba clasicului e încă validă „fiindcă nu avem încă, ştiţi, nu ştiu ce nu avem, dar era bine să fie, vă spun sincer”…

Voi cum credeți?

Imagine: Ill. Niklas Elmedhed. © Nobel Media.

0 comentarii la „Au fost anunțați laureații Premiului Nobel în Fiziologie și Medicină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: