Publicații

Genetica gloriosului august

Ecourile legăturii bolnăvicioase dintre regimurile totalitare bazate pe ideologiile naziste și staliniste, au creat anumite mutații care complică aprecierea corectă și echidistantă a evenimentelor istorice, inclusiv a celor ce ne vizează pe noi - protocolul secret al Pactului. Încerc să fac o incursiune în acest subiect prin evocarea experienței a unuia dintre cei mai remarcabili cercetători ai mutațiilor, geneticianul american Hermann Joseph Muller.

Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică şi Germania Nazistă care a declanşat Al Doilea Război Mondial şi a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferinţă. Pactul a conţinut protocolul secret care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă.

De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toţi cei ale căror morţi şi vieţi distruse au fost o consecinţă a crimelor comise în numele ideologiei naziste şi a celei staliniste.” 

Declarația comună a Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și României cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov

Ecourile legăturii bolnăvicioase dintre regimurile totalitare bazate pe ideologiile naziste și staliniste, au creat anumite mutații care complică aprecierea corectă și echidistantă a evenimentelor istorice, inclusiv a celor ce ne vizează pe noi – protocolul secret al Pactului. Încerc să fac o incursiune în acest subiect prin evocarea experienței a unuia dintre cei mai remarcabili cercetători ai mutațiilor, geneticianul american Hermann Joseph Muller.

După apartenență și viziune politică Muller este socialist. În una din lucrările sale, Muller menționa: „Slăbiciunea de minte sau criminalitatea nu sunt inerente. Nu poți să începi să înțelegi componenta genetică a comportamentului social uman până nu edifici o societate egalitară, în care toți copiii, indiferent de sex sau rasă, ar avea oportunități egale, doar în asemenea condiții ai putea să consideri o programă eugenică”.

În 1932, Muller obține o bursă Guggenheim și se mută la Berlin, la Institutul de Cercetări ale Creierului a lui Oskar Vogt (savantul care a cercetat un fragment al creierului lui Lenin).

Acolo, Muller cooperează cu o pleiadă de cercetători în frunte cu Nikolai Timofeev-Ressovsky și se bucură de compania renumiților oameni de știință Bohr, Dirac, Schrodinger, Verdansky, Darlington, Haldane.

După sute de ore de experiențe silitoare, Muller își interpretează rezultatele și ajunge la o concluzie: indiferent dacă doza de raze X a fost administrată dintr-o singură dată, în mai multe doze mai mici sau continuu la un nivel scăzut pe o perioadă lungă de timp, un anumit nivel de expunere la raze X provoacă invariabil un anumit număr de mutații. Oricât de slabă doza de raze X ar fi fost administrată, întotdeauna, eventual, se declanșa o mutație.

La 30 ianuarie 1933, național-socialiștii preiau puterea în Germania. În Institutul lui Vogt, din 100 de cercetători, 4 erau comuniști-socialiști (inclusiv Muller) și 7 naziști. Vogt opune rezistență la solicitările de eliberare din funcții a evreilor, însă în urma nenumăratelor denunțuri cedează. Ulterior, naziști ruinează institutul prin realizarea multiplelor razii.

În același an, la Berlin se află Nikolai Vavilov un agronom și genetician remarcabil rus, care, văzând situația de acolo, îi propune lui Muller să-și continue cercetările în Uniunea Sovietică. Vavilov înfăptuia un efort supraomenesc de a aduce la Moscova cele mai strălucite minți ale lumii pentru a consolida știința sovietică.

Odată cu ascensiunea lui Hitler la putere, Muller decide să accepte propunerea. El este ales membru al Academiei de Științe a Uniunii Sovietice și se stabilește la Leningrad. Își continuă cercetările și spre 1935 publică lucrarea sa de temelie Out of night.

Oferindu-i cartea drept cadou lui Stalin, Muller îi dezvăluie ideea sa grandioasă într-o scrisoare: „Dragă comandant Stalin! În calitate de om de știință cu încredere în triumful bolșevic suprem în toate domeniile posibile ale efortului uman, vin cu o chestiune de importanță vitală, care rezultă din propria știință – biologia și, în special, genetica. Chestiunea este … controlul conștient al evoluției biologice umane… Va fi posibil în doar câteva generații să acordăm darul chiar așa-numitului „geniu” practic fiecărui individ din populație – de fapt, să ridicăm toate masele la nivelul la care se află acum cei mai dotați indivizi … Cei mai mulți indivizi ar putea avea calitățile înnăscute ale unor astfel de oameni precum Lenin, Newton, Leonardo, Pasteur, Beethoven, Omar Khayyam, Pușkin, Sun Yat Sen, Marx sau chiar să posede facultățile lor variate combinate … După douăzeci de ani.

Deși bolșevicii contemplau de mult timp crearea omului perfect, odată cu ascensiunea fasciștilor, aceste deziderate erau atribuite ultimilor. Stalin dă curs unei alte viziuni pentru genetica sovietică – una condusă de Trofim Lysenko, orientată spre îmbunătățirea randamentului culturilor agricole în baza controlului experimental al reproducerii.


Având sprijinul lui Stalin, Lysenko interzice principiile unanim recunoscute ale geneticii și le substituie cu o pseudo-știință nouă, bazată pe o viziune mai corectă din punct de vedere politic – Lysenkoism. Această fantasmagorie, în una dintre cele mai extreme manifestări ale sale, denunța conceptul de genă.

Lysenko și Stalin

Majoritatea savanților de origine rusă nu se încumetă să conteste noua știință. Nu și Muller. Într-o dezbatere publică, Muller acuză susținătorii pseudo-științei de viziuni inacceptabile asupra geneticii umane și de simpatii față de viziunile fasciste. Sala îl aplaudă furtunos.

Într-o încercare de a diminua consecințele nefaste pentru Muller, Vavilov îl îndeamnă să-și ceară scuze public și să-și retragă mesajul. La insistența lui Vavilov, Muller publică un mesaj prin care, voalat, își retrage acuzațiile, însă consecințele deveni-se deja ireversibile.

În 1937, Muller pleacă spre Berlin. Acolo află soarta tragică a asociaților săi: Izail Agol – împușcat, Vlad Slepakov – rechemat în Uniunea Sovietică și împușcat, Vladimir Timofeev-Ressovsky (fratele lui Nikolai) – împușcat, Dimitrii Timofeev-Ressovsky (un alt frate a lui Nikolai) – încarcerat. Prin intermediul lui Muller, Vavilov îi transmite un mesaj lui Nikolai Timofeev-Ressovsky – să adopte un mod de viață mai izolat pentru binele familiei sale.

În 1938, cercetătorul asociat a lui Muller de la Moscova, Solomon Levit a fost condamnat și împușcat.

În august 1939, Uniunea Sovietică și Germania nazistă semnează Pactul Ribbentrop-Molotov și protocolul adițional secret, care a declanșat Al Doilea Război Mondial.

În 1940, în toiul războiului, Nikolai Ivanovici Vavilov este arestat în timpul unei expediții. Este condamnat și încarcerat. Moare de foame într-o închisoare din Saratov în 1943.

Șase ani mai târziu, pentru descoperirea producției de mutații prin expunerea la raze X, Herman Joseph Muller este distins cu Premiul Nobel în Fiziologie și Medicină.

Oare istoria nu ne oferă destule șanse să o apreciem la justa valoare și să învățăm din ea? Oare experiența lui Muller trăită în cele două regimuri totalitare nu ne spune nimic?

Imagini:

Linda Hall Library, https://www.lindahall.org/hermann-joseph-muller/, accesat 22 august 2019

Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko, accesat 22 august 2019

Surse:

Simon Ings. Stalin and the Scientists. A history of triumph and tragedy 1905-1953. Faber&Faber, 2016

Peter Pringle. The Murder of Nikolai Vavilov: The Story of Stalin’s persecution of one of the greatest scientists of the twentieth century. Simon & Schuster, 2008

0 comentarii la „Genetica gloriosului august

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: